Cât privește construcția celei de-a treia clădiri, ce trebuia să fie atât reședința prefectului, cât și reședință pentru membrii Familiei Regale, în timpul vizitelor la Constanța, lucrările aici au fost demarat abia în vara anului 1905, când noul prefect al Constanței, colonelul Mihai Capșa, hotăra începerea construcției sub supravegherea unui alt arhitect: „Astăzi fiind începută lucrarea celui de-al treilea pavilion și pentru ca să putem înlătura inconvenientele arătate mai sus, m-am adresat Ministerului Lucrărilor Publice și am angajat pe d-l. Arhitect P. Antonescu, care să supravegheze, sub răspunderea sa și a domnului inginer al județului, toate lucrările ce se vor face de către antreprenor. Domnul Arhitect Antonescu este angajat pe timp de un an, când această clădire va fi definitiv terminată, și i se va plăti câte 400 lei lunar, din fondurile destinate pentru această clădire. Bine-voiți, vă rog, Domnule Ministru, a primi încredințarea prea distinsei mele considerațiuni” (SANIC, Fond Ministerul de Interne, Diviziunea Administrativă Centrală, dosar 493/1903).
Palatul Prefectului sau Palatul Regal, cum avea el să fie cunoscut mai bine, a fost finalizat în iarna anului 1906, prilej cu care s-a făcut recepția finală a întregului ansamblu administrativ, dar oaspeții regali aveau să sosească abia în 1907, când Dobrogea avea să găzduiască pentru prima dată Manevrele regale: „Manevrele regale trebuia să se țină anul acesta în jurul orașului Tulcea; dar din cauză că bântuia acolo tifosul, s-au schimbat pentru a se face în județul Constanța, între Constanța și Medjidia”, menționa revista „Albina” (anul X, nr. 52, 23 septembrie 1907), cu acest prilej menționându-se faptul că: „După terminarea serbării din Galați, Majestățile lor și familia regală au mers pe Dunăre pe unul din noile vase până la Cernavodă și de aci cu trenul la Constanța, unde va lua reședința până la sfârșitul manevrelor”.
Treptat, Constanța a devenit un plăcut loc de odihnă și băi pentru familia regală și cea princiară a României, care cel puțin o dată pe an, în luna mai, petreceau două-trei săptămâni aici, timp în care palatul regal din fața gării era decorat cu foarte mare fast.
Iată cum era descrisă de presa locală primirea Suveranilor la Constanța în primăvara anului 1911: „Nu este oraș din țară mai des vizitat de Familia Regală ca orașul Constanța și din câte ori Suveranii au vizitat orașul nostru, niciodată nu li s-a făcut o primire mai entuziastă și mai populară. Întregul oraș până la mahalale cele mai îndepărtate a fost în sărbătoare. O activitate de neîntrecut pusă de Primăria orașului, de construcția portului și de toate autoritățile a schimbat întreg aspectul orașului.
Două splendide arcuri de triumf, unul în capătul stradei Traian și altul la intrarea în port, au fost ridicate; pe toate stradele principale sunt arborate drapele și ecusoane cu mici stegulețe. Toate magazinele și casele sunt pavoazate cu drapele și covoare; în port toate vasele de războiu, vapoarele S.M.R. și celelalte vapoare splendid pavozate cu sute de steaguri. Dis de dimineață circulă prin oraș săteni, sătence și copii din școli în portul național; germani, bulgari, turci, tătari, ruși veniți din satele învecinate întru întâmpinarea Suveranilor, se scurg cu toții în grupuri spre gara din oraș.
Pe rând sosesc apoi școalele primare de băeți și fete din Constanța, îmbrăcate în costume naționale, cu corpul didactic, școlile comunităților: mahomedană, greacă, bulgară, armenească, institutul german-francez, gimnaziul, școlile rurale și urbane din județ, cari toate iau locul în fața gărei și la stânga ei, până dincolo de Palatul Regal și Prefectură. […]
În curtea palatului, pe toate laturile sunt așezate sătence în portul lor național românesc, bulgăresc, german și rusesc. Iar în fața ușei de intrare un cor monstru, compus din elevii gimnaziului și a reuniunii muzicale sub conducerea d-lui I. Baston, maestru de cântat.
În fața Dorobanților din fața palatului iau loc flăcăii din sate, călări pe cai dobrogeni, cu steaguri tricolori în mână, sau în dreapta gării căruțele dobrogene, conduse de săteni.
O mare de capete se vede pe ambele trotuare, pe scările palatului Justiției și pe ale Prefecturei, la ferestrele acestor palate și la locuințele și hotelurile învecinate” („Conservatorul Constanței”, anul III, nr. 17, 10 mai 1911).
Palatul regal de la Constanța avea să-și îndeplinească funcțiunea până în timpul Primului Război Mondial, iar ocupația germano-bulgară a Dobrogei din perioada 1916-1918 avea să amprenteze și istoria acestei clădiri, ca alte aproape 1000 de edificii din Constanța, care au suferit devastări sau jafuri.
După revenirea autorităţilor române în Dobrogea a început un lung şi dificil proces de refacere a oraşului, care a renăscut în câțiva ani din propria cenuşă. În 1923 clădirea vechiului palat a fost trecută în patrimoniul Ministerului Justiţiei, aici fiind deschisă Curtea de Apel din Constanţa. Ulterior, în toamna anului 1940 (9 noiembrie 1940) clădirile complexului administrativ au suferit unele deteriori din cauza unui cutremur violent ce a zguduit Moldova, Muntenia și Dobrogea, producând însemnate pagube materiale și peste 1000 de morți. În Constanța nu s-au înregistrat victime în rândul populației, dar clădirile suferiseră diferite distrugeri, astfel că presa locală nota: „Din cauza primului cutremur și mai cu seamă a ultimului, palatul prefecturii din Constanța – și așa destul de șubred – a devenit nelocuibil, constituind un permanent pericol pentru locatarii lui. În consecință, dl. Dumitru Predescu, prefectul județului, a hotărât evacuarea lui și mutarea birourilor în palatul primăriei municipiului, și anume în aripa ocupată de birourile fostei rezidențe regale. În legătură cu palatul prefecturii, unul din cele mai mari și mai frumoase edificii constănțene, este necesar să arătăm că starea de nelocuibilitate nu a fost cauzată numai de cutremurele din ultimul timp. Acestea doar i-au agravat situațiunea. Slăbirea fundamentului clădirii a fost provocată acum câțiva ani de canalizările subterane ale palatului, care defectându-se au inundat subsolul. (Dobrogea jună”, an XXXVI, nr. 110, 27 noiembrie 1940).
Centrul administrativ al județului a fost reparat de prefectul Al.Ignătescu, când presupunem că s-au făcut lucrări de consolidare și de reparație la toate cele trei clădiri. Evoluția ulterioară a clădirii a fost marcată vizibil de evenimentele istorice ce s-au desfășurat în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în perioada anilor 1954 -1958 fostul palat regal s-a aflat în administrarea Armatei Roșii, ca de altfel toate clădirile mai importante ale orașului. În anii ce au urmat, fostul palat regal a fost, rând pe rând, spațiu locativ (1958-1966), apoi sediu al Partidului Comunist Român Constanța până în 1982. O altă informație, neverificată însă prin surse documentare, este aceea că aici s-a aflat pentru o perioadă de timp și Casa Pionierilor, înființată în 1952 și care până la construcția propriului sediu a funcționat în diferite imobile. Deteriorată de trecerea anilor, fosta reședință regală din perioada domniei lui Carol I și a Elisabetei a devenit, în 1990, Tribunal Constanța, păstrându-și în continuare aura de clădire-simbol a orașul nostru.