La puțin timp după aceea, la 10 octombrie 1914 se stingea din viață la Castelul Peleș primul și cel mai iubit rege al românilor, Carol I, iar la nici doi ani (2 martie 1916), se stingea din viață și Regina Elisabeta, față de care Constanța își lua la revedere, evocând pios imaginea poetei și legăturile sale cu Constanța: „Două erau îndemnurile care o legau pe Carmen Sylva de Constanța. Augusta dispărută, spre sfârșitul vieții sale era veșnic suferindă și medicii o sfătuiseră să se folosească de aerul mării, care în adevăr îi făcea mult bine. Apoi marea mai avea pentru regina-poetă farmecul pe care-l exercită asupra tuturor firilor alese și impresionabile. Singurătatea, misterul, infinitul apelor dădeau aripi închipuirilor de artistă ale Carmen Sylvei și în pavilionul de la capătul digului ea a avut, după cum spunea adesea, clipe de intensă mulțumire. Mântuirea trupului bolnav și încântarea sufletească legase pe fosta regină de țărmul acesta. Fiindcă în palatul de lângă prefectură, ea nu se simțea destul de aproape de mare și mai ales destul de singură, și-a ales într-o zi locul unde dorea să-și facă un cuib mai retras. Iar direcțiunea lucrărilor portului s-a grăbit să îndeplinească această dorință, construind pavilionul.
De atunci regina Elisabeta își lua în fiece an reședința la Constanța pentru o lună sau două. În timpul șederii sale în acest oraș părăsea rareori cuibul favorit, pentru a lua parte la vreo festivitate. În schimb însă erau aproape zilnice la pavilion ceaiurile literare sau recepțiunile, în care domnia o simplitate încântătoare. Marea suverană se interesa de aproape de tot ceea ce privea manifestările vieții superioare în orașul nostru. Îndeosebi arta și caritatea împodobeau sufletul său ales („Sirena”, an I, nr. 28, 20 mai 1916).
După dispariția reginei-poete Elisabeta, Pavilionul Regal a revenit Reginei Maria, dar acesta a putut să-și primească stăpână abia în 1924, deoarece în timpul Primului Război Mondial clădirea suferise numeroase distrugeri și jafuri. A fost ulterior refăcută și mobilată după gustul Reginei Maria, devenind astfel „Cuibul Reginei”.